CARA NI TURUNKAN KUNING BAYI DENGAN BERKESAN, MESTI BUAT

CARA TURUNKAN KUNING BAYI DENGAN CEPAT

Kulit bayi kelihatan kuning

Jaundice atau biasa disebut ‘baby kuning’ adalah warna kekuningan yang kelihatan pada kulit bayi yang disebabkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah.

Jaundis/ kuning pada bayi adalah jaundis yang berlaku dalam masa sebulan selepas bayi lahir.

Rata-rata 98% bayi yang baru lahir akan alami kuning atau jaundice. Ini adalah data terkini dari sumber perubatan di Malaysia. Lebih-lebih lagi musim PKP / MCO ni dan pandemik covid19 lebih ramai berada di rumah dan banyak masa di rumah, kadar kelahiran bayi juga meningkat dengan mendadak di Malaysia.

Masa baru berkahwin dulu, saya ada pengalaman melihat anak kepada adik saya yang alami kuning selepas lahir. Kuning tinggi, bayi pula kurang beri kerjasama untuk menyusu, lagi lagi si ibu menimang cahaya mata pertama pastulah tinggi risau. Keluarga cadang berikan beberapa titis jus anggur hitam ke mulut bayi. Dan bila doktor tahu sangat lah marah sebab bahaya untuk usus bayi yang masih kecil dan belum matang.

Jadi elakkan lah ye ibu-ibu meniru pelbagai petua di luar sana seperti berikan susu kambing untuk bayi kuning, mandikan air sensei cina, beri jus anggur, beri air serbuk mutiara, air badak..oh no mama! Ibu ibu! Please jangan bagi sesuka hati pada bayi baru lahir. Bahaya untuk usus bayi, bayi bawah umur 6bulan hanya boleh minum susu ibu sahaja/susu formula. Air masak juga tak boleh.

Elak lakukan cara / petua yang bahayakan bayi

Jom saya kongsikan kaedah turunkan kuning bayi dengan cepat yang baru lahir:

1. Jika ditanya ahli perubatan, kaedah terbaik untuk hilangkan kuning bayi adalah dengan kaedah fototerapi. Bayi diletakkan di bawah lampu biru yang mempunyai bacaan 450 nano water. Kita tak sanggup melihat anak mereka tidak berbaju dijemur di bawah lampu biru ini. Lampu biru ini akan menukarkan bilirubin kepada biliverdin sebelum dikeluarkan melalui proses perkumuhan.

2. Berikan susu ibu sekerap mungkin.

Susu ibu adalah penawar terbaik untuk bayi.
Paling baik bagi bayi menyusu sebanyak 2 ke 3 jam sekali atau 8-12 kali sehari untuk menggalakkan pergerakan usus.

Bayi kuning biasanya akan tidur banyak, ibu kena bangunkan juga dan susukan setiap 2 jam. Dengan cara lapkan muka bayi, tepuk2 bayi, atau juga boleh usap2 kepala dan kaki bayi supaya dia berjaga dan minum susu kerap.

Bayi yang mengalami demam kuning akan lebih suka tidur saja dan kurang aktif. Kita sebagai ibu perlu kejutkan dan beri minum susu juga setiap 2 jam.

3. Sapukan T-RUB Trub balm pada perut bayi & tapak kaki. Ia untuk lancarkan sistem penghadaman.

Bayi menyusu banyak, dan pembuangan lancar bayi akan kerap membuang air kecil dan besar. Kuning akan turun.

Baby kuning ni tak ada ubat untuk mereka. Ubatnya susukan bayi dengan kerap setiap 2jam sekali, berak & kencing lebih 4 kali sehari. Menurut nurse yang saya jumpai najis bayi bagus berwarna kuning + biji² putih. Ni petanda baik untuk bayi yang kuning & sistem penghadaman dia lancar.

Bacaan kuning bayi turun

Alhamdulillah ramai dah bantu anak² turun kuning sebab membuang banyak😍

Cara mudah keluarkan kuning adalah melalui najis. Urut manja perut anak dgn balm trub utk melawaskan pembuangan najis!

Dengan bantuan 9 eo di dalam balm trub, kuning lebih mudah keluar dan bacaan kuning akan mudah turun❤️

essential oils lebih 5 jenis yang bantu sistem penghadaman bayi lancar. bahan semulajadi, tiada bahan kimia berbahaya, tiada SLS dan tiada paraben

jangan lupa readykan trub balm!
Bukan sahaja utk cepat turunkan kuning bayi malah utk kembung & sembelit
Klik di sini untuk dapatkan balm set kuning ni http://www.wasap.my/60132223057/kuningblog

Shopping cart

0

No products in the cart.