Home Keluarga 11 Tips Penting “Travel By Flight” Ibu Solo Bersama Anak Kecil
11 Tips Penting “Travel By Flight” Ibu Solo Bersama Anak Kecil

11 Tips Penting “Travel By Flight” Ibu Solo Bersama Anak Kecil

0
0

Ahaa saya baru ada masa nak cerita kat sini. Maklumlah penat masih terasa. Kisahnya isnin lepas saya bersama 3 orang anak naik kapal terbang seorang diri, kiranya kami berempat je. Tidak bersama suami seperti selalu sebab suami kebetulan tak dapat tiket sama, jadi suami kena naik dulu lebih kurang 3 jam awal dengan penerbangan lain.

Mula – mula macam boleh ke ni?

10 Tips Penting “Travel By Flight” Ibu Solo Bersama Anak Kecil

1.Setkan Minda Anak-anak Tentang Perjalanan & Plan Perjalanan

Bila dapat tahu je saya perlu handle 3 orang anak sendiri, tanpa suami, pagi sebelum berlepas. Saya terus bagitahu anak-anak, set kan dalam mind mereka.

  • Mereka tak perlu bawa beg galas masing masing. Sebab biasanya mereka bawa beg sendiri isi mainan & buku mereka. Sebab nak kurangkan hand luggage, saya hanya pegang 1 handbeg & 1 beg pakaian sepersalinan, air serta pampers anak-anak.
  • Saya terangkan yang Abati(ayah) mereka tak dapat sama sama dalam flight. Jadi saya minta mereka behave & tolong saya untuk handle baby.
  • Saya hadkan mereka boleh bawa 1 kereta mainan sahaja, dan beberapa buah buku cerita nipis dalam beg saya. (untuk kurangkan beban hand luggage saya tambahan saya perlu dukung baby 7 bulan lagi)

2.Salin Pakaian & Lampin Anak-anak

Sampai sahaja ke airport, saya terus mencari bilik air untuk siaplan anak-anak. Sebab sebelumnya kami berada dalam kereta 2-3 jam perjalanan jauh dari Keningau Ke Kota Kinabalu, untuk sampai ke airport. Itu pun dah cukup buat anak-anak berpeluh & kurang selesa.

Ahha masa ni macam mana nak ke toilet dengan baby & 2 anak. Memang doa & tawakkal tinggi. Kebetulan ada pembantu bilik air yang polis sebelum tu tunjukkan, saya minta jagakan baby, sementara saya masuk salinkan pampers anak kedua. Selesai saja, saya masuk ke bilik persalinan baby, gilir gilir lap badan anak-anak & tukarkan baju mereka. Dah segar baru selesa dalam flight nanti.

Mula mula saya nak minta tolong pembantu kedai cenderahati di sebelah toilet tapi tak jadi sebab kemudian bos nya memanggil untuk membuat kerja. Saya beralih kepada pasangan suami isteri beserta anak-anak yang duduk menunggu di hadapan toilet. Saya sangka Chinese Malaysian, rupanya dari negara luar Korea/China. Mereka tak faham bahasa inggeris yang saya tuturkan. 😂 cancle.

3. Pastikan Anak Kenyang

Lepas anak-anak selesa saya bawa mereka makan. Order dan terus makan sampai habis dan make sure mereka kenyang. Baby hanya menyusu saja, saya tak beri makan untuk waktu ni sementara.

Pastikan duit dah bawa cukup cukup dalam purse, tak perlulah nak ke mesin ATM pula dengan anak-anak.

Alhamdulillah anak-anak rajin tolong bawakan beg saya, siap kongsi bawa seorang sebelah. Aalahai anak…

Masa makan mereka gilir gilir bertanya tentang Abati (ayah) mereka:

“must be Abati have arrive now at KLIA”

“Abati naik Mas bukan Airasia kan? ”

bla bla bla

Saya layankan saja, cuba untuk pastikan anak kedua tak nangis atau tantrum bila bercerita pasal ayah mereka. Biasalah memang anak kedua ni masih melalui” fasa tantrum” yang agak mencabar. Ada ketika dia akan menangis meragam menjerit  bila tak dapat ikut Abati nya bersama. Tapi malam tu alhamdulillah, dengan saya dah siap prepare terangkan pada dia dari rumah lagi. Early mind setting sangat perlu sebab kita nak anak dapat gambaran apa yang akan dilalui. Dan macam mana dia perlu bertindak saya siap pesan dan ulang cakap.

4.Doa Doa Minta Pada Allah, Tawakkal

Ni antara yang paling penting sebelum keluar rumah dah doa banyak kali minta Allah permudahkan urusan bersama anak-anak sepanjang perjalanan. Dapat kawal dan anak-anak behave dengan baik. Tak meragam teruk teruk.

Dan kita sebenarnya kena yakin penuh yang anak-anak akan jadi baik dan mudah urus.

5.Bertanya Untuk Ke Toilet

Untuk anak-anak yang pakai lampin tak apa. Mudah dah. Cuma untuk yang besar saya akan pastikan anak ke toilet sekali lagi, sebelum masuk.

Ni untuk pastikan anak tak minta ke toilet semasa dalam flight.

Yang baby dan anak kedua saya pesan supaya tak poop semasa di airport & dlm flight.  Minta mereka buat sedemikian bila sampai ke KLIA airport dan lagi bagus bila sampai ke rumah.

Baby pun saya pesan & dalam hati doa moga baby tak poop dalam flight. Untuk mengelakkan kelam kabut nanti. Biasakan kita mak mak ni mesti bercakap2 terdetik dalam hati tu kan? Haa tu lah jadi doa. Jadi kita cakap & doa anak tak poop dalam flight. Allah Maha Mendengar kan. Walaupun nampak benda remeh dan kecil kan, tapi bab ni pun kita kena minta kat Allah.

6.Sebelum Masuk Boarding Area

Selepas masuk boarding area tak perlu menyusukan baby atau tidurkan anak-anak. Alihkan perhatian mereka untuk ajak mereka bermain atau jalan – jalan , lihat sekeliling kawasan airport. Biarkan mereka main dan penat supaya nanti mudah tidur di dalam flight.

Penerbangan kami tangguh sejam lewat dari masa sepatutnya. Jadi kami ada banyak masa terluang. Saya beri anak-anak bermain kereta di lantai luas, berlari – lari & melihat aksi anak-anak kecil bersebelahan kerusi kami. Seronok mereka bebas berlari dalam pandangan saya, memang saya hadkan kawasan berdekatan saya supaya mudah nampak mereka dan sengaja pilih tempat duduk lapang yang tak bersesak dengan kerusi & orang ramai. Baby pula saya berikan mainan rattle & teether.

7.Masuk Akhir Ke Dalam Pesawat

Jika boleh lewatkan masa untuk menaiki pesawat, jadi orang yang agak akhir menaiki pesawat. Ini adalah bagi mengelakkan anak menunggu lama semasa penumpang lain masuk.

Anak mesti kurang selesa tengok ramai orang mencari tempat duduk, sibuk menyimpan barang dan bersembang.

Macam haritu saya dan anak-anak perlu menaiki tangga pesawat & kami memang sengaja biar penumpang lain berasak asak dahulu. Bila dah lengang baru kami mula beratur untuk memasuki pesawat.

8.Aircond

Perkara pertama lepas pastikan anak-anak duduk selesa, laraskan penghawa dingin yang sesuai. Biasanya penumpang sebelumnya tutup, jadi kena ingat nanti anak meragam pula sebab panas.

9.Take Off & Landing

Biasanya baby akan menangis kerana tekanan yang dirasai dalam gegendang telinga dan persekitaran asing. Untuk baby saya terus menyusukan sebaik sahaja pesawat mula bergerak. Anak-anak lain saya lekakan dengan ajak membaca doa bersama-sama, ajak mereka selak buku.

10.Dukung Baby Dalam Pesawat

Jangan segan untuk dukung baby dan berjalan jalan untuk menenteramkan baby. Cuma pastikan selepas take off.

Saya kurang selesa untuk berjalan – jalan tambahan ada 2 orang anak lagi yang nak saya ada bersebelahan mereka. (kalau saya berjalan dodoikan baby mahu lagi dua orang anak pun ikut berjalan sekali hihi)

Jadi saya gunakan bantuan Calm Time Balm & Sleep Time Balm. Sebaik sahaja duduk, saya terus sapukan pada semua anak – anak. Bau essential oil yang wangi memang akan beri kesan menenangkan.

Memandangkan flight kami mendekati 12 tengah malam, jadi target memang untuk anak-anak tidur, dan 3 jam sebelum juga anak-anak dah penat bermain dan makan. Alhamdulillah lena lah mereka kecuali abang yang sulung, leka memerhati baby baby lain. Sesekali anak merengek sebab kaki kebas tergantung, terus sapu calm balm dan tidur semula. Lena.

Anak kedua saya biasanya bila tertidur dalam flight bila sampai sahaja ke destinasi dia akan menangis minta dukung dan tak nak berjalan. Kali ni sebelum tidur saya dah set kan lepas bangun tidur senyum happy bangun jalan sendiri ye. Tak mau dukung dukung. Masa anak mamai nak tidur tu masukkan skrip ni dalam sub consious mind mereka. Syukur bila sampai terus pakai sandle dan jalan keluar flight sendiri.

jika mahu dapatkan produk hebat ini boleh hubungi saya klik di sini

11.Ibu Sabar & Senyum

Memandangkan saya seorang saja yang akan handle anak-anak, ni paling penting kita kena sentiasa keep be positif, senyum dan cuba banyakkan sabar. Jangan sesekali naik marah, sebab ia akan memberi kesan pada emosi anak juga. So keep on smiling, cuba happy dengan anak-anak. Sentiasa ulang ulang kata nasihat sepanjang perjalanan pada anak-anak.

Alhamdulillah!

Allah izin semuanya berjalan lancar dan mudah.

Doalah pada Allah sebanyaknya.

Terima kasih anak anak sayang.

Azizah Binti Mohd Zan

Terbang pertama kali secara solo bersama 3 orang anak.

 

Facebook Comments